Park Srdce II. na Proseku – Zase zbytečné kácení

smrk2Spolek krocan se účastní povolovacího řízení kácení dřevin v souvislosti s realizací Parku Srdce II umístěného vedle Proseckého hřbitova v místě bývalého zahradnictví.

Nelíbí se nám pokácením dominantního smrku, který má ustoupit stavbě altánu. Zároveň se nám nelíbí vykácení souborů košatých křovin s mladými stromy v okolí rozvodné stanice naproti hřbitovu. Ty překáží cestě geometricky navazující na budovanou cestu v Parku Srdce. Revitalizace prostoru rozvodné stanice je totiž součástí projektu Park Srdce II.

Také nechápeme, proč musel být pokácený mladý krásný ořešák. Protože neměl ….

Otázkou je, proč musí ke kácení docházet v době vegetace, kdy hnízdí ptáci a stromy jsou plné života?

související článek >>> Radnici Prahy 9 Srdce nebolí

Přímý odkaz na tento článek: https://www.krocanos.cz/2015/06/25/park-srdce-ii-na-proseku-zase-zbytecne-kaceni/

2 komentáře

    • Jestřábová on 25.8.2015 at 19.59
    • Reakce

    Park Srdce II. na Prosekuu hřbitova je naprosto klasickou ukázkou plýtvání peněz z fondů EU. Část, která je v současnosti budována, je určena malým dětem – tím pádem jsou ospravedlněny jakékoliv náklady na jeho pořízení i jeho „účelnost“. Pro naše děti uděláme přece vše – i kdyby byly 3 parky na jednom km čtverečním. Na místo bývalých zahrádek byly navezeny tuny štěrku a dlažebních kostek, takže z přírody nezbylo nic, jen pár stromů. K parku je budován i širokánský chodník, který vede přes louku u krajní budovy Prosek Pointu – zřejmě volná louka vadila. Co nevadilo, je, že vedle budované „dálnice“ k novému parku je i nedávno udělaný další chodník , který také vede k novému parku – vhodný i pro vozíčkáře. Vzniká situace, že k jednomu dětskému parku lze dojít 4 cestami. Nejkratší cesta od metra je projít mezi 2. a 3. budovou Prosek Pointu, stačila by jedna orientační tabule u východu z metra – to by ale bylo sakra levné. Aby toho nebylo málo, tak v rámci této akce byly přidělán nový chodník ke hřbitovu, stávající sice vyhovoval, ale můžou-li pozůstalí ušetřit 5 metrů chůze – tak jim to naše radnice ráda umožní. Výsledkem tohoto horkého léta bude několik trochu zbytečných chodníků a trochu zbytečný další park pro děti. Doporučuji se jít na toto dílo podívat – je to skutečně naprosto neuvěřitelné. Jen pro připomenutí – jeden dětský park je ve vnitrobloku družstevních domu u hřbitova, necelých 50 m bude nový – v rámci dokončení parku Srdce II. a přes silnici v Parku Přátelství je pak další park, který je opravdu velice povedený a také hojně navštěvovaný. Můžeme jen doufat, že příště nám radní konečně opraví i silnice okolo našich domů, aby na nich po ránu neposkakovaly autobusy a nákladní auta.

    • Anonymní on 6.7.2015 at 9.50
    • Reakce

    Protože to funguje jako všude, jsou v podstatě dvě možnosti:

    1) je potřeba ušetřit peníze, tak se vybere nějaký „architekt“ (samozřejmě bez nějaké architektonické soutěže), který s místem nemá nic společného, je mu jednou, jak to tam bude vypadat, on tam přeci nechodí, dle toho také „projektuje“. Hlavně že to je levně, aby svůj mrzký peníz dostal i u příští zakázky. Pokácet strom lze zvládnout za pár korun, za pár dalších vysadíme nový, mladý, který do původního stavu poroste více než sto let. Kvalita řemeslné práce je samozřejmě na úplně stejné úrovní, stejně tak je potřeba ušetřit i na použitých materiálech a podobně. A proč se kácí teď? Protože je nutné stihnout termín do nějakého data, jinak by přišli o (část) dotace z EU a tyto peníze by chyběly v bodě 2.

    2) ušetřené peníze je potřeba někomu „odklonit“ do kapsy, samozřejmě s tím, že naprázdno z toho nevyjdou ani ti, co o tom rozhodují. Ale to také všichni známe :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.