Smrk sem, smrk tam, jen ať to lítá!

park srdce II

Smrk je

Smrk neni :((

Smrk neni :((

Možná jste si všimli, že na Proseku vzniká další parčík, nazvaný Srdce II. Radnice i autor nápadu Zdeněk Davídek jsou něj pyšní, z našeho pohledu je ovšem nadšení třeba mírnit. Vznik parku totiž na rozdíl od jeho poetického jména příliš „srdečný“ není… Ostatně, posuďte sami.

V sobotu 25. července se tu v ranních hodinách rozběhla motorová pila a vznosný, krásný smrk šel k zemi. A to za zvláštních okolností. Zkrátka, načerno. 

Česká inspekce životního prostředí potvrdila náš názor, že smrk byl pokácený protiprávně viz Odpověď ČIŽP na podnět spolku Krocan

 

Chápeme, že bylo třeba prostor bývalé zahrádkářské kolonie vyčistit od různých náletů či drobných keřů, ovšem vysoký a zdravý smrk, který mohl být hezkou dominantou celého oslavovaného parčíku měl prostě zůstat stát. Měl, ovšem to by se na budování parku Srdce II museli podílet jiní lidé – opět se totiž potvrzuje necitlivý přístup k životnímu prostředí a zeleni, hlavně, že se staví. Celá smutná záležitost pak vypovídá o jediném – o ignoraci a lajdáctví, a to v několika rovinách.

po smrku ani památky

po smrku ani památky

Smrk s obvodem 135 cm

Smrk s obvodem 135 cm

Zaprvé, projektant areálu o stromu musel vědět, přesto vše narýsoval tak, že strom musel pryč. Posunout altánek bylo zřejmě nemožné…

Zadruhé, projekt musel na radnici projít schvalováním a jistě jej vidělo mnoho lidí, kterým by – předpokládáme – nemělo být jedno, zdali vysoký strom bude dál růst či padne. Koneckonců, před volbami se nejeden radní zaklínal právě svou láskou k zeleni.

Zatřetí, vzrostlý strom byl pokácen, přestože řízení o povolení kácení v daném prostoru ještě nebylo ukončeno. Znamená to tedy – přinejmenším podle našeho názoru – jediné: strom byl pokácen nezákonně.

Začtvrté, předpokládáme, že jako u každé stavby, i zde funguje cosi jako dozor. Ovšem jak, to je vidět právě na příkladu pokáceného smrku.

Opět se tedy potvrzuje, jak moc radnici záleží na zachování zeleně, i to, jakým způsobem probíhají její akce.

Proti pokácení jsme podali stížnost České inspekci životního prostředí, je nám ale jasné, že pokud bude shledán postup firmy (a nepřímo i radnice jakožto investora) nezákonným, firma sice dostane pokutu, ta ji ale nijak citelně nepoškodí, zároveň již může být zakalkulována v ceně. Hlavně ale nevrátí na místo krásný strom, kterým se mohli těšit příští návštěvníci radnicí tak velebeného projektu. Projektu, na němž tím pádem zůstává jistá pachuť…

související článek Park Srdce II. na Proseku – Zase zbytečné kácení

klíčová slova: Park Srdce  Kácení Zeleň EU fondy

Přímý odkaz na tento článek: https://www.krocanos.cz/2015/09/04/smrk-sem-smrk-tam-jen-at-to-lita/

1 komentář

    • JK on 4.10.2015 at 12.59
    • Reakce

    Plně s Vámi souhlasím.Kácelo se zbytečně mnoho.Nevím jaký účel má nově zbudovaná široká cesta mezi silnicemi.Také jsem si nevšiml,zda bude v parku nějaké osvětlení.Z hlediska bezpečnosti by tam být mělo.J.K.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.