Krocan podává připomínky k Metropolitnímu plánu

Připomínky spolku Krocan, o.s. k návrhu Metropolitního plánu (MPP):

  1. Spolek Krocan, o.s. požaduje, aby parcely č. 299, 297/1, 293, 296, 300, 376/1 a 376/6 k.ú. Vysočany („park na náměstí OSN“) byly jednoznačně vymezeny jako nezastavitelná plocha s rekreačním využitím, typem struktury parkové prostranství a funkcí městského centra. V současném návrhu je tato plocha vedena jako zastavitelná transformační plocha s obytným využitím./ Odůvodnění: Požadujeme zachování parku na náměstí OSN v celé současné rozloze. Důvodem je absence zelených ploch v centru Vysočan, včetně okolí stanice metra Vysočanská. Zeleň zde kompenzuje zhoršenou kvalitu ovzduší, zvláště tak prachových častit, v důsledku koncentrace automobilové dopravy. Zelený park pomáhá proti přehřátí zastavěných Vysočan.

2. Spolek Krocan požaduje, aby MPP dostatečně vymezoval a chránil plochy zeleně jako plochy nezastavitelné. Zeleň musí být chráněna mj. z důvodu jejího mimořádného významu pro adaptaci města a jeho obyvatel na změny klimatu. Požadujeme, aby zůstaly zachovány zelené plochy stávajícího celoměstského systému zeleně. / Odůvodnění: Návrh Metropolitního plánu nezaručuje dostatečnou ochranu parků a jiné veřejné zeleně v zastavitelných lokalitách tím, že je nevymezuje jako nezastavitelné plochy v zastavěném území tak, jak předepisují Pražské stavební předpisy.

3. Požadujeme, aby MPP vymezil plochy pro občanskou vybavenost včetně potřebných rezerv. / Odůvodnění: Požadujeme stanovení koncepce veřejné vybavenosti a garanci ploch pro její realizaci. Vymezení občanské vybavenosti (návrh) v transformačních a rozvojových plochách bodem či procentem je zcela nedostatečné. V rozvojovém území Kolbenova či Odkolek není zahrnuta koncepce rozvoje občanské vybavenosti (školy, školky, sportoviště, knihovny, kulturní vyžití, …). Jsou zde plánovány pouze monofunkční plochy bydlení a administrativy.

4. Požadujeme, aby Vysočanská radiála II. (úsek Balabenka Kbelská) byla v MPP vedena pouze jako územní rezerva  / Odůvodnění: Realizace této dopravní stavby by měla negativní dopad na dopravu v Praze. Dle dopravní studie by Vysočanská radiála etapa II. přivedla do centra Prahy ještě více aut. Tato megalomanská dopravní stavba je v přímém rozporu se současnými trendy řešení městské dopravy. Současně by stavba nezvratně poškodila životní prostředí a to konkrétně v oblastí zeleného pásu  Klíčovských sadů a zásadně by tak zničila rekreační hodnotu území.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.krocanos.cz/2018/07/25/krocan-podava-pripominky-k-metropolitnimu-planu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.