Další snaha o zástavbu zeleného svahu Máchalka

merunkasad Praha 9 025Stejně jako v roce  2008 , i tentokráte to majitelé zkoušejí. Trik je to prostý – levně koupit pozemek jako zeleň, a pak ho potichu mávnutím kouzelného proutku přeměnit na stavební pozemky.  Samozřejmě, daleko dražší.

Jedna se o rozsáhlé území na  jižním proseckém svahu, mezi Vysočanskou estakádou a bobovou dráhou. Pozemek, zvaný Máchalka, je přitom vedený jako sady, zahrady, vinice.

Krocan se v této kauze „Máchalka“ angažoval již v roce 2008 a 2009. Účastnili jsme se tehdy povolovacího řízení ve věci kácení stromů v meruňkovém sadu na jižním svahu v blízkosti bobové dráhy. Vlastníci pozemků tehdy porušili zákon a pokáceli mnohem více stromů než měli od úřadu povoleno.
Měli pro to svůj zištný důvod, plánovali totiž postavit místo sadu tři „viniční domky”. Samozřejmě se ale nejednalo o žádné přístřešky, ale pouze zamaskované rezidence. Místní obyvatele se proti záměru postavili, nesouhlasila ani radnice Prahy 9 a ze záměru sešlo.

Uběhla nějaká doba a majitelé oněch pozemků to opět zkouší. Jak jsme se dozvěděli, kolem návrhu změny pozemků na zastavitelné v územním plánu hl.m Prahy se na magistrátu dějí hodně podivné věci. Přesto, že s touto změnou územního plánu  radnice Prahy 9 nesouhlasí, změna proplouvá schvalovacím procesem a na některých úrovních již byla odsouhlasena.
Zasedání Výboru pro územní rozvoj dne 4. září, kde se měla změna doporučit nebo odmítnout pro jednání zastupitelstva hlavního města, bylo opět zrušeno. Obyvatelé Máchalky, kteří kauzu bedlivě sledují jsou úředníky magistrátu nepřesně informováni a mateni.

odkaz na krocaní článek z roku 2008 https://www.krocanos.cz/2008/05/05/sad-machalka/

Přímý odkaz na tento článek: https://www.krocanos.cz/2014/09/04/dalsi-snaha-o-zastavbu-zeleneho-svahu-machalka/

3 komentáře

    • Máchalka on 16.2.2018 at 16.21
    • Reakce

    Dušek

    Nyní se rekonstruuje kanaliza ce z estakády a potom se údajně mají postavit 2 sídla pro majitele.

    • Anonym on 19.1.2018 at 23.46
    • Reakce

    Zrovna taky hledám odpověď na stejnou otázku. :-(…Bára

    • Mirek on 28.9.2017 at 13.22
    • Reakce

    Dobrý den,

    Chtel bych se zeptat zda nekdo neví co se tam aktualně chystá? Svah vykacen
    í težka technika :-(

    Děkuji za odpoved Mirek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.