Zmizí navždy budova vysočanského nádraží?

Již jsme o této smutné záležitosti psali – v rámci „optimalizace traťového úseku Mstětice – Vysočany“ dojde k rekonstrukci nádraží Vysočany. Což v praxi znamená, že stávající budova bude zbourána. Aby toho nebylo málo, v plánu je zároveň zasypání kamenného tunelu pod nádražím.

                                        Jsme zásadně proti!

Opakovaně jsme se snažili – marně – pohnout radnici k nějaké aktivitě, nakonec musela Dana Balcarová, poslankyně z Krocínky, v této věci v prosinci 2018 interpelovat ministra Ťoka v Poslanecké sněmovně.

Na základě této interpelace jsme se v lednu sešli s tehdy ještě ministrem dopravy Ťokem a bavili o možnostech zachování nádraží a tunelu. Ministr Ťok nám přislíbil, že se situací kolem nádraží bude zabývat.

Největší problém ovšem je, že o nádraží – zcela nepochopitelně – nemá zájem radnice MČ Prahy 9, která by budovu přitom mohla smysluplně využít. Krocan již před časem navrhoval, aby zde byla například knihovna a komunitní centrum. Jak každý ví, současná pobočka městské knihovny ve Vysočanech je prostorově stísněná a neposkytuje uspokojivé zázemí, kterým může být čítárna, počítačový koutek, kavárna…

Podle poslední schůzky s architektkou SŽDC by na základě našeho požadavku měla být zachována alespoň část kamenného tunelu.

Jsme nicméně přesvědčeni, že by měla být zachována i původní nádražní budova.  A přestože nám všichni říkají, že už je na změnu projektu pozdě, čas stále ještě je.  Pohne se radnice?

 

Přímý odkaz na tento článek: https://www.krocanos.cz/2019/04/14/zmizi-navzdy-budova-vysocanskeho-nadrazi/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.