Nechme se tedy překvapit…

garaze_radni garaze_pravaJak jsme již psali – a pozvánka se objevila dokonce i v Devítce, ve zpravodajství ČTK a na facebooku – na 28. července jsme domluvili schůzku obyvatel Krocínky s radními Prahy 9.

K naší velké radosti přišlo skutečně hodně zájemců, samozřejmě i zástupci Krocana, ze strany radnice pak místostarosté Tomáš Portlík (ODS) a Marek Doležal (TOP 09), radní Jana Těmínová (TOP 09) a Zdeněk Davídek (Pro Prahu).

Hlavním tématem byl zamýšlený prodej pozemků vedle ulice Pod Krocínkou, na nichž stály garáže – o problémech s bezdomovci, ale i se situací kolem těchto garáží obecně jsme již psali, viz Co dál s areálem garáží? ,Nezbytný rozprodej zbytného , Změna postoje radních ve věci trvalého bydlení lidí v garážích ,

Nejdříve jsme ale nakousli další bolavé téma, jímž je parkování – i o tom jsme již psali Odkud vítr vane? , chtěli jsme ale využít silného zastoupení radnice k opětovnému otevření této otázky.

V krátkosti: díky zrušení garáží (celkem 150) a výstavbě v areálu Odkolek přijde Krocínka o přibližně 175 parkovacích míst. Parkovat přitom někde musíme. Padaly různé návrhy (jednosměrky, zřízení pěších zón, změna dopravního značení), zazněl i názor radního Davídka, že to je náš problém. Následovala pochopitelná bouřlivá reakce obyvatel, po níž místostarosta Portlík a radní Doležal souhlasili s potřebou situaci nějak řešit a přislíbili, že radnice zpracuje návrh řešení, které by nějak legalisovalo parkování na chodnících a budou se snažit je na magistrátu – který o celé záležitosti rozhoduje – protlačit.

Prodej pozemků

Podle radního Doležala radnice pracuje na návrhu rozdělení celého pozemku po zbouraných garážích (cca 3500 m2) na jednotlivé parcely, vzhledem k dovoleným ale práce vázne. Nicméně slíbil, že po prázdninách by mohl být celý návrh, včetně zakreslených přístupových komunikací hotov – což zpochybňovala radní Těmínová a zmiňovala pozdější termín.

V každém případě jsme se domluvili, a radnice to ústy všech přítomných radních přislíbila, že po vypracování tohoto návrhu s ním budou všichni prostřednictvím spolku Krocan seznámeni, a dojde k další schůzce, na níž se k němu budeme moci všichni vyjádřit.

Následně bude vyhlášeno výběrové řízení na prodej jednotlivých parcel – těch by mohlo být, podle odhadu radního Davídka, kolem deseti. Radnice si představuje, že na pozemku vzniknou rodinné domy, my se přitom nebráníme i variantě bytových domů bez oplocení, jak je navrhovala architektka Ing. Arch Červinková – pozemek by tak byl „vzdušnější“, otevřenější.

projekt kanceláře  A plus, spol. s.r.o. z roku 2011

projekt kanceláře A plus, spol. s.r.o. z roku 2011

Návrh kupní smlouvy, která zajistí vhodnou výstavbu pro vilovou čtvrť Krocínka bude předložen ještě před schvalováním na zastupitelstvu Finančnímu výboru k posouzení. Podle radní Těmínové bude ve smlouvách klauzule o možnosti odstoupení od smlouvy, pokud nový majitel nedodrží její podmínky. Nicméně jsme se zajímali, zdali radnice – v případě nedodržení těchto podmínek – bude skutečně sankce vymáhat. Radní Těmínovou to sice udivilo, po řadě případů, kdy komunální (a nejen oni) politici žádné sankce nevymáhali je ale třeba být ve střehu. A to my budeme…

pp

Prosek point

Obáváme se například toho, že pozemek koupí jeden developer a vznikne zde monstrum jako na Proseku tzv Prosek point a všichni budou alibisticky tvrdit, že tomu nešlo zabránit. Při setkání se hledaly cesty, jak tomu zabránit – radnice chce, jak jsme již napsali, pozemek rozparcelovat na malé části, aby tak mohly vzniknout pouze rodinné domky, zároveň by v podmínkách smlouvy bylo zakotveno, že se pozemky nesmí slučovat. To bylo radními přislíbeno.

Dalším rizikem je nákup pozemků na spekulaci, přičemž nový majitel by se již nemusel řídit podmínkami původní kupní smlouvy.

Proč zmiňujeme spekulace? Inu, jak uvedl radní Davídek, podle cenové mapy je na daném pozemku cena 6000 korun /m2, což by znamenalo, že jednotlivá parcela by pak stála něco přes dva milióny – a to, vzhledem k atraktivitě a umístění parcely za spekulaci jistě stojí.

Namítali jsme také, proč radnice – když se všude chlubí, jak je na tom finančně dobře (rozprodává nemovitý majetek) – potřebuje pozemek, za který by utržila odhadem 20 až 30 miliónů prodat. Navrhovali jsme, ať si jej ponechá a prodá jej, až půjdou ceny nahoru, což jistě půjdou. Zřejmě ale panuje silný zájem a motivace pozemek prodat, protože radní uváděli řadu důvodů, proč to tak nejde. Například, jak se obával radní Davídek, by na pozemku mohla vzniknout černá skládka. Což jsme vyvrátili tím, že přece stačí zabetonovat u vjezdu závoru a žádné náklaďáky s odpadem se tam nedostanou… Takže kdoví, jak to je a bude.

A pokud k prodeji parcel – a podle všeho je radnice odhodlána ze svého záměru neustoupit – přeci jen dojde, navrhovali jsme, aby část prostředků zůstala na Krocínce, konkrétně, aby byla vložena do opravy mateřské školky Pod Krocínkou. Ano, přesně té, kterou hodlal radní Davídek, ještě když měl na starosti školství, zbourat a dlouhodobě se proto bránil investicím do jejího udržení. To se naštěstí, jak nás nedávno při jedné schůzce ujistil radní Doležal, změnilo. A radnice na schůzce ústy místostarosty Portlíka přislíbila, že část peněz bude skutečně do školky investovat, mluvilo se o zateplení a nové fasádě.

Dalším problémem, spojeným s výstavbou bude nárůst aut (odhadem kolem 70). I na to je třeba myslet předem. Probíralo se také, jakým způsobem se radnice bude podílet na zasíťování pozemku, a kdo bude budovat nové přípojky – zdali majitelé či radnice, přičemž místostarosta Portlík zastával názor, že lepší by bylo, pokud by to byla radnice.

Projednávali jsme i možnost otevření dalšího přístupu do Klíčovského lesoparku, dosud lze do něj jít pouze po silnici, na níž je provoz, anebo úzkou, značně rizikovou cestou. Radní přislíbili, že o věci budou uvažovat, a my ji také nepustíme ze zřetele. Občané zároveň požadovali, aby byly zachovány zelené pásy kolem celého pozemku. Jsme přesvědčeni, že by radnice měla zajistit, aby noví majitelé nevykáceli vzrostlou zeleň, která by mohla odstínit novou zástavbu od stávající. Radní toto vzali na vědomí.

garaze_levaV závěru padly dotazy na správku hodně děrovatých komunikací na Krocínce, místostarosta Portlík řekl, ať se obracíme na radního Holečka, který vše dojedná s TSK. Mluvilo se o i záměru prodeje budovy gymnázia za budovou radnice, podle analýzy, kterou si nechala radnice zpracovat, by úprava gymnázia na základní školu stála 60 miliónů a nebyla by plnohodnotná. Nová škola bude stát 120 miliónů…

Závěrem snad jediné – ještě jednou jsme velice rádi, že ke schůzce došlo, že přišlo tolik obyvatel Krocínky, přitom bylo z jejich dotazů vidět, že mají o naši Krocínku zájem, a jen tak ji nedají. Což je skvělé vědomí, a nám to dodává další síly. Takže, díky vám všem!

Přímý odkaz na tento článek: https://www.krocanos.cz/2015/07/30/nechme-se-tedy-prekvapit/

5 komentářů

Přeskočit k formuláři pro komentář

  1. Něco více o garážích: V areálu bylo 62 garáží, které si postavili družstevníci v roce 1960 svépomocí. V roce 2013 družstvo, které vedl člen ODS a bývalí zastupitel MČ Praha 9 pan Kroch, převedlo garáže do vlastnictví města.

    Od MČ Prahy 9 pak družstevníci dostali dopis, který je vyzval k opuštění garáží s tím, že jim bude po ukončení nájmu zaplaceno odstupné 100tisic Kč. Někteří družstevníci začali garáže opouštět, dále však museli platit za garáže nájemné ve výši 750Kč měsíčně a to až do formálního ukončení nájmu. K tomu ve většině případů došlo až v červnu 2015.

    Radnice začala najmy ukončovat až pod tlakem veřejného odporu k chování radnice, který také na zasedaní Zastupitelstva Prahy 9 v dubnu 2015 kritizovala opoziční zastupitelka Dana Balcarová. Radnice totiž v areálu trpěla nežádoucí osoby, v důsledku toho vznikl velký problém s bezpečností v lokalitě spodní Krocínky a docházelo i k vykrádaní garáží, tato situace v podstatě vytrvalé nájemníky z garáží vypudila.

    • Mojmír on 3.8.2015 at 13.10
    • Reakce

    Ty údaje o cenách byly samozřejmě k smíchu a taky bylo
    vidět, že buď nemají nic připraveno, nebo že nechtějí odkrýt karty, co se
    týče prodávání pozemků a záměru stavět na Krocínce. Připadalo mi, že spíš
    sondují, jaká je mezi lidmi nálada, než že by je zajímalo, co si přejete.
    Docela mě polilo horko, když z pana Davídka vypadlo, že prodají pozemky na
    Krocínce, aby mohli koupit jinou nemovitost. Vzpomněl jsem si na nevýhodnou
    směnu pozemků při budování cyklostezky do Hloubětína. Ale mně se udělá z
    pana Davídka horko vždycky :-)

    • Jan Holý on 2.8.2015 at 13.15
    • Reakce

    měl jsem dojem, že oni opravdu ještě nevědí, jak to bude (zda zasituji cele atd.). to, že to koupí 1 firma je asi jisté(tak to preci chodi), proto jsou důležité ty garance(regulativy). Spíš mě děsí takové ty řeči o vymahatelnosti („my ano,ale po 2018 těžko říct“), to přece musí vymáhat jakékoli vedení radnice.“my školku do 2018 nezbourame, co bude pak nevime“….

    Prislo mi, ze v debate byl nejkonstruktivnejsi z radnice Portlik. Dolezal tomu nejvic rozumel. (muj nazor). Je videt, ze lidi pali vice veci. Pani z protejsiho baraku se ale asi moc domluvit nechtela a rozhodne procesu dialogu svym „startovanim“ neprospivala. Chapu, ze je harmonicky pohled do zelene, ale my taky budem koukat na staveniste Odkolka…..a to bude vetsi hardcore.

    pps Davidek sdelil, ze planuji za gymplem zbourani „bumbalku“ a vystavbu 4. patrove skoly (detas ke Spitalske)
    a zaujala me poznamaka Portlika, ze odkolek mel do cervna zaplatiti 6 mega na MS Pod Pivovarem a neucinil tak.(to je asi ulitba radnici za to, ze v Odkolku nebude MS) chapu to spravne. Ale nezaplatili :)))

    Jeste jsem se chtel zeptat, jestli nekdo oslovil (asi Moravka) ohledne opravy hriste. Market mi rikala, ze jsou vyhnile tramy v bludisti. Tak jsem se jen chtel zeptat, zda mam nekam psat, abychom se nedublovali.

    diky moc za schuzku

    • Milan Jílek on 1.8.2015 at 11.56
    • Reakce

    Děkuji vám za starost o naši Krocínku. Jen mne zaráží těch 3500m což dle mapy je plocha všech garáží, pozemku školky a nově zbudovaného hřiště dohromady. Tuším zde nemilé překvapení.

    • Milan K. on 28.7.2015 at 21.13
    • Reakce

    přišel jsem před chvilkou z Krocínky. Moje info bude stručné a heslovité,
    Překvapilo mě, že přišlo hodně lidí, paní Balcarová čekala účast 5, ale určitě se nás tam sešlo kolem dvaceti. Za MČ
    Portlík, Davídek, Doležal. První část debaty byla o parkování a ubývajících možnostech parkování s tím, jak tam přibývají obyvatelé. Bylo to chvílemi docela rušné, nakonec myslím, že výsledek byl dobrý, protože došlo k dohodě,že dopravní situace se bude v místě řešit tak, jak jsou místní zvyklí, včetně částečného parkování na chodníku.

    Potom došlo na diskusi kvůli bourání garáží a parcelaci pozemku. Problém obyvatel Krocínky je nezáviděníhodný. Obávají se, že pozemek koupí developer a na místě postaví monstrum. Hledaly se cesty, jak tomu zabránit. Tou by mělo být ozparcelování pozemku na malé části, aby mohly vyrůst jenom rodinné domky.Přitom jeden kupující by mohl koupit pouze jeden pozemek a podmínkami kupní smlouvy by bylo zaručeno, že se pozemky nebudou moci slučovat. Probíraly se alternativy, jak by takové opatření bylo možné obejít. Chvílemi mi připadalo, že z nás dělají blbce, ale nakonec se jako
    největší projevil Davídek, když po hodinové debatě, jak tomu zabránit, prohlásil asi v tom smyslu, že to všechno bude marné, když to koupí jeden kupec….. za pobaveného smíchu zúčastněných :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.