Revitalizace dala bývalé prosecké návsi na frak!

pred_PSP_dolni_IIPoté, co radnice Prahy 9 nechala v rámci „revitalizace“ necitlivě vykácet původní alej se vzrostlými stromy, zvanou „V Alejíčkách“ a osadila ji nízkými, pro danou oblast nelogicky přímočaře vysazenými stromky, stalo se z útulné návsi Prosek nevzhledné parkoviště, nesmyslně doplněné kovovými patníky, vymezujícími v hojné míře nevhodně umístěná parkovací stání. Charakter nové výsadby přitom popírá původní přírodní charakter této promenády.

Tím byla zároveň jediným nekompetentním rozhodnutím a nákladnou rekonstrukcí zmařena původní pobytová kvalita tohoto v jinak modernistickém sídlišti velice cenného náměstí i souboru přilehlých budov, zachovávajících mimo jiné charakter prostorově velice cenné vesnické zástavby.

porovnání původního a nového stavu(3)Navzdory tomu, jak poutavě mohou některé drahé detaily nových dláždění na fotografiích působit, celkově tento kvalitní veřejný prostor utrpěl – volbou nevhodného mobiliáře počínaje a velice necitlivou likvidací vzrostlých, historický charakter návsi dokreslujících stromů konče.

Osobně mohu říci, že jsem do těchto míst dříve ráda zašla, potěšit se hezkým pohledem na malebnou starou náves. Ovšem nyní, po nezdařilé „revitalizaci“ nemám k jakékoliv návštěvě tohoto místa – a nejsem sama – sebemenší důvod.

související články >>> Krocan nesouhlasí s konečnou podobou projektu Parter Starý Prosek

Přímý odkaz na tento článek: https://www.krocanos.cz/2015/03/15/revitalizace-dala-byvale-prosecke-navsi-na-frak/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.